Thematische snelwegen

03/08/2013 Uit Door

Wil je Nieuw Zeeland met een camper gaan verkennen, maar weet niet waar te beginnen? Er zijn 10 thematische ‘snelwegen’ om uit te kiezen. Deze ‘snelwegen’ heten volgens Nederlandse normen ‘Provinciale-wegen’. Je komt menig 1 baans brugje tegen!

 1. Nieuw Zeeland: Thematische snelwegen De

  Twin Coast Discovery Highway

  loopt noordwaarts van Auckland en volgen de kust naar Cape Reinga en weer terug. De oostkust gaat langs prachtige stranden, slaperige strand-plaatsjes en haventjes waar vandaan je diverse boottrips kunt maken. De westkust is een dunbevolkt gebied, ongerepte stranden en bossen met reuzen kauri bomen.

 2. Beginnend in Auckland, Nieuw Zeeland’s grootste stad, voert de

  Thermal Explorer Highway

  je door de Waikato regio naar het geothermische Rotorua. Na Lake Taupo is het nog maar een klein stukje naar Tongariro National Park om vervolgens over een heuvel formatie aan te komen in het wijnlandschap van Napier en Hastings.

 3. De

  Pacific Coast Highway

  begint wederom in Auckland waar het merendeel van internationale bezoekers aankomen. Het Coromandel Peninsula volgt, met stranden en ongerepte bossen. Na het goudzoekers stadje Waihi, vervolgt de weg richting de Bay of Plenty, langs Tauranga and Whakatane. Hierna ga je helemaal rond de East Cape naar Hawke’s Bay, eindigend in Napier. Vanaf hier kun je vervolgens de weer de Thermal Explorer Highway richting Auckland, of de Classic New Zealand Wine Trail richting Wellington.

 4. De Forgotten World Highway loopt van Stratford naar Taumarunui. Het kronkeld (gedeeltelijk onverhard!) over vier bergkammen, door een spookachtige 1 baans tunnel en langs een rivier die meanderend door een ravijn. Het enige plaatsje van betekenis is Whangamomona, waar het historisch hotel bekend staat voor zijn gastvrijheid.
 5. Het is bijna onmogelijk te verdwalen op de Surf Highway 45 – de route volgt simpelweg de kust. Alle wegen hiervandaan lopen naar de kust of de berg. Als je begint in New Plymouth, kom je langs de plaatsjesOakura, Okato, Pungarehu en Oanui voor je aankomt in Opunake, waar de meeste bevolking woont voor Hawera.
 6. The Alpine Pacific Triangle is een wegroute op het zuider eiland, 370 kilometer lang en gaat door drie gebieden  – Waipara naar Hanmer Springs via State Highway 7, Hanmer Springs naar Kaikoura via State Highway 70 en Kaikoura naar Waipara via State Highway 1. Je kunt de route oppakken vanaf de noord, zuid en west kant.
 7. Inland Scenic Route 72 loopt van Rangiora, noord van Christchurch, naar het agrarische gebied van Oxford. De weg vervolgt over de voet van de alpen naar Mount Hutt, Canterbury’s belangrijkste skie gebied. Vervolgens Mount Somers, voor een tocht door de bergen. Daarna is het de Rangitata River naar Geraldine, waar je de route kunt vervolgen via State Highway 1 of meer landinwaards naar Mount Cook.
 8. Startend in het historische stadje Dunedin, de Southern Scenic Route volgt de wilde kust richting Invercargill, en vervolgens noordwestelijk richting Manapouri en Te Anau. Hoogtepunten  zijn mogelijke ontmoetingen met Highlights could include sea life encounters along the Catlins Coast, een expeditie naar Stewart Island, lake cruises en een wandeling op de Tuatapere Humpridge Track – een van Nieuw Zeeland’s nieuwste wandelroutes.
 9. De Classic New Zealand Wine Trail is aangegeven met borden 380km (240 mile) een self-drive die reizigers weg lijdt van gebaande routes. Reis door vijf van de meest interessante en schilderachtige gebieden, waaronder drie grote wijngebieden die goed zijn voor meer dan 70% van de wijnproductie van Nieuw-Zeeland.Terwijl de belangrijkste focus van de reis wijn en eten is, er zijn ook allerlei culturele ervaringen.
 10. Ten westen van Christchurch, volgt deze 255-kilometer lange State Highway 73 de rivier bedding voordat je omhoog gaat en de Zuidelijke Alpen doorkruist via Porters Pass en Arthur’s Pass National Park. Hoogtepunten van de Great Alpine Highway zijn onder andere de indrukwekkende kloven langs de Waimakariri en Otira rivier, rijdend langs de Otira Viaduct zie je  natuurwonderen, zoals de Castle Hill Rocks en Cave Stream Reserve. Je komt langs bergmeren, sprookjesachtige watervallen en uitzichten met fascinerende wolkenpartijen.

Print Friendly, PDF & Email